Pages

Tuesday, February 5, 2013

RESEPI CHEE CHEONG FUN

Resepi ini adalah resepi makanan orang Cina, tetapi sedap  rasanya.  lebih kurang macam yong tau fu juga kut..  Sya pernah beli ni dlm bekas polisterin di highway - RR Dengkil.. satu pek RM4.00... isinya  oh.. simple je..  Saya tercari2 resepinya.. Adik Ipar saya bagi resepi ni .Terima kasih Pn. Aishah Kastman kerna berkongsi  resepi dengan saya..


                                      Chee Ceong Fun yang tersedia untuk di makan

Bahan-bahannya ialah:

Bahan A  (Chee Cheong fun): 
3 cawan tepung beras
3/4 cawan tepung jagung
6 cawan air
sedikit minyak untuk menggris
(Ni  macam nk buat laksam )
*Rupanyaa bahan yang dah jadi mcm lempeng gulung tu dipanggil chee cheong fun..

Bahan B  (Sos):
2 cawan air
1/2 cawan gula merah (kalau nak kurangkan manis kurangkan sukatan)
1 kiub ikan bilis
2 susu  makan lada kering dikisar halus  (kalau nak kurangkan pedas, kurangkan sikit)
5 sudu makan kicap manis
belacan
sedikit garam
2 sudu tepung jagung/kanji dan bancuh dengan 1/2 cawan air

Bahan C:
1.  Fish Ball yang telah dicelur dan dibelah 2
2.  tauhu  yang digoreng dan dipotong2.
3.  kacang yang sudah ditumbuk //dikisar  (Sangan dahulu-goreng tanpa minyak barulah ditumbuk)
4.  bijan   (disangan hingga sedikit kekuningan) 
5.  kangkung  yang dicelur (nak tambah sayur lain terpulanglah ye... mcm daun bwang ke.. kacang   pnjang ke..) tapi  selalunya sya guna kangkung je)

Cara  membuat bahan A:
1.  Satukan semua bahan, kacau dan tapis.  Biarkan sekejap anggaran 20 - 30 minit.
2.  Panaskan pengukus.  Sapukan/leserkan loyang dengan sedikit minyak. Nak cantik guna loyang yang multi purpose.  Ambil lebih kurang satu senduk sayur atau lebih kurang  80 -100ml adunan dan tuangkan ke dalam loyang.  Kukus selama 3 - 5 minit.

                                   Bagaimana menggulung chee ceong fun

                         Gambar  di atas ni sya ambil  dr blog resipicitarasawan.blogspot.com.   Terima kasih  sbb berkongsi dngan blog anda.   Di gambar kat atas tu ni diletakkan inti,  tetapi resepi yang saya buat ni kosong je... just gulung je..Banyak kali sya buat sndiri, tapi  tlupa nak tangkap gambar..Lepas diangkat dari pengukus, keluarkan lapisan dari loyang dengan menggulungnya mcm juga klau nak buat laksam.  Teruskan mengukus untuk adunan yang masih  ditinggalkan tadi.

Cara membuat bahan B pula:
Didihkan semua bahan B kecuali  tepung jagung.
Last bila dah mendidih, masukkan tepung jagung  yang telah dibancuh dengan air.   Tutupkan api bila sos sudah nampak pekat.  (Tepung jagung adalah  untuk memekatkan sos tersebut.)

Cara menghidang:

Potong-potongkan  chee cheong fun  dan masukkan dalam bekas/pinggan, kemudian letakkan kangkung, tauhu, fish ball,  Kemudian tuangkan sos .  Di atasnya taburkan bijan dan kacang tumbuk..Siaplah untuk dihidangkan.. Mesti cuba.. sedap!! Selamat mencuba..


                                                  Classifieds       Backpack












2 comments:

Tentang saya

My photo
Segamat, Johor, Malaysia
Alhamdulillah... bersyukur dengan pelbagai kurniaan Ilahi.. tak terkira.. tak terjangaku untuk ku hitung semuanya. Terima kasih untuk mereka yang selalu membahagiakan dan menceriakan hidupku. Terima Kasih Ya Allah untuk segala2nya..