KEK BLACK FOREST
Ambik gambar waktu malam, tak berapa terang. Buat simple2 je nih... Saya buat dua biji. Satu dah kena potong2 dan dimakan ramai2.. satu lagi untuk esok . Nanti sambung lagi la..line kureng clear la pulak..
Kemudian masukkan susu dan esen vanila perlahan-lahan dan kacau sehingga sekata
Akhir sekali masukkanlah minyak jagung.. Pastikan ia yang last beberapa minit sebelum dibakar
Kalau nak buat kek birthday ni, kita boleh buat
kek Span
Kek Span
CARA
1:
Bahan-bahan:
Bahan A
4
biji putih telur
6 biji kuning telur
200gm gula kastor (gula pasir halus)
3 gm garam
10 gm ovelette
Bahan B
130gm tepung paling halus (superfine flour)
Bahan C
30ml susu UHT (dalam kotak )
(Kalau tak ada saya campurkan lebih
kurang dua sudu besar susu tepung dan dicampur air jadikan 30ml dan dua2 tak de guna air pun bolehlah.. )
1 susu teh esen vanilla
Bahan
D
1. Masukkan bahan A ke dalam mangkuk pengacau masak kukus (double
boiler) sehingga ke suhu 40-42 darjah Celcius
(Agak2 hangat) Kacau bahan sehingga sebati. (Nanti bila bahan ini
dipukul, ia akan cepat naik dan cantik gebu gitu..)
2. Setelah
dikeluarkan daripada periuk pengukus, pukul bahan A tadi sehingga naik dan
kembang.
3. Campurkan bahan B sedikit demi sedikit.
*Kalau nak
buat span coklat, campurkan dengan setengah cawan koko
.Tambahkan bahan C perlahan-lahan dan kacau sehingga sekata
5. Masukkan bahan D dan gaul sehingga sebati. Sapukan marjerin pada acuan kek (biasa resepi
ni untuk acuan berukuran 9 inci.
Tuangkan campuran kek ke dalam acuan.
Bakar dalam oven/ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180’ C selama
30-35 minit.
6. Setelah
dibakar, terlangkupkan kek di atas rak kek selama lioma minit dan terbalikkan
semula kek itu. Ini untuk menghalang
permukaan kek daripada tenggelam.
l Bler gambar nih.. tangkap gambar waktu malam suram sikitlah.. Ada putih telur, Kuning Telur, Gula pasir halus/gula kastor, garam,ovellette.. ada juga di sebut sebagai emulsifier.. pepe jelah.. apa lagi yang tertinggal. . esen vanila, susu, dan minyak jagung.
Putih dan kuning telur, gula, garam dan ovellet di panaskan sekejap secara double boiler
Keluarkan selepas dipanaskan kemudian dipukul dengan mixer sampailah ia naik dan kembang.. Anak2 saya kalau bab2 pukul telur ni berebut2lah dia orang..
Ok sambung lagi..
Kemudian masukkan susu dan esen vanila perlahan-lahan dan kacau sehingga sekata
Akhir sekali masukkanlah minyak jagung.. Pastikan ia yang last beberapa minit sebelum dibakar
selepas tu masukkanlah ke dalam acuan yang telah di sapu marjerin atau minyak
*Perlu diingatkan kalau nak sapu di bahagian dalam/bawah acaun sahaja, yang dindingnya tak payah, nanti kek susah nak naik sebab tepi acuan licin...kemudian
selepas semua adunan dah di masukkan, dengan memegang tepi acuan, hentakkan sebanyak 3 kali untuk memastikan tiada ruang udara yang duduka kat dalam adunan kek tadi...kenapa 3 kali tak taulah saya , sebab cikgu saya kata gitu..
Kemudian masukkan oven dan bakarlah selama lebih kurang 1/2 jam pada sushu 180 darjah celcius (saya tercari 2 nak tulis simbol darjah tak jumpa2..)
s Jangan lupa bila dah masak.. jangan sampai hangit terlangkupkan kek atas rak kek selama 5 minit bagi menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.
Saya tercari2 rak saya.... hilang dari pandangan.. ini macam pun bolehlah..Yang penting dia tak tenggelam..
*Perlu diingatkan kalau nak sapu di bahagian dalam/bawah acaun sahaja, yang dindingnya tak payah, nanti kek susah nak naik sebab tepi acuan licin...kemudian
selepas semua adunan dah di masukkan, dengan memegang tepi acuan, hentakkan sebanyak 3 kali untuk memastikan tiada ruang udara yang duduka kat dalam adunan kek tadi...kenapa 3 kali tak taulah saya , sebab cikgu saya kata gitu..
Kemudian masukkan oven dan bakarlah selama lebih kurang 1/2 jam pada sushu 180 darjah celcius (saya tercari 2 nak tulis simbol darjah tak jumpa2..)
s Jangan lupa bila dah masak.. jangan sampai hangit terlangkupkan kek atas rak kek selama 5 minit bagi menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.
Saya tercari2 rak saya.... hilang dari pandangan.. ini macam pun bolehlah..Yang penting dia tak tenggelam..
CARA 2:
Ini
kalau nak buat kek span yang menggunakan tepung kek campuran coklat atau yang tiada coklat, sama je caranya(Biasa saya
guna tepung kek optima – ada dijual di kedai2 kek)
Ini kalau guna acuan 8 inci ye..
Bahan-bahan
250 gm tepung kek Span Campuran
coklat
4 biji telur (gred A)
50ml
susu cair (dalam kotak) kalau tak ada guna air biasa saja pun boleh
50ml minyak jagung atau minyak
masak
2 susu kecil esen vanila
Kalau guna acuan 9 inci ubah sikit bahan2nya:
300gm tepung kek campuran
5 biji telur gred A juga
60 ml susu cair
60ml minyak jagung/masak
2 susu kecil esen vanila
2 susu kecil esen vanila
Kalau guna acuan 9 inci ubah sikit bahan2nya:
300gm tepung kek campuran
5 biji telur gred A juga
60 ml susu cair
60ml minyak jagung/masak
2 susu kecil esen vanila
CARA MEMBUATNYA:
1.
1. Masukkan tepung kek campuran, telur dan susu dan pukul/mix hingga sebati.
dan kembang berkrim. Saya pernah buat tak naik2 rupanya telur dah lama, dah masuk orang kata.. tukar telur lain pulak!
2. Masukkan esen vanila dan last minyak jagung..
3. Tuanglah campuran adunan tu ke dalam acuan bersaiz 9 inci yang telah digris.
4. Bakar dalam oven lebih kurang 30 -35 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Jangan lupa bila dah masak.. jangan sampai hangit terlangkupkan kek atas rak kek selama 5 minit bagi menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.
Ha.. lepas ni kita nak menghias kek pulak.. Di sini kadang2 saya buatkan juga untuk keluarga terdekat atau kawan2 yang nak sambut birthday mereka, tapi selalunya saya tolak sebab kadang2 tak sempat bila kerja dah bertimbun2 ,untuk sendiri nipun saya sempat2kan juga...nI pun anak 2 dah tak sabar nak nyam..Malam ni saya buat dua kek, satu perasa coklat satu perasa vanila je... tapi anak2 selalunya suka yang coklat ni..
HIASAN KEK
Kalau nak menghias kita boleh menggunakan icing dengan 2 cara:
(Biasa untuk 1 kg kek - lebih kurang diameter 9 inci
Bahan2nya:
i) 250 gm butter atau biasanya cream well (ada di jual di kedai2 kek)
150gm shortening (lemak sayuran)
250 gm icing sugar (diayak dahulu)
2 sudu besar susu segar (susu kotak)
1 camca teh esen vanila
Pewarna ikut suka
* (Saya tak guna gula icing dan susu segar, tetapi saya guna gula pasir dalam setengah cawan dan ditambah air sedikit, kalau ditambah air dalam cawan bergula tu, paras air lebih sikit daripada paras gula anggaran 1 cm dan diperahkan sedikit air limau nipis, kemudian dipanaskan di atas api, bila gula dah larut matikan api- resepi ni juga saya perolehi dari seorang kawan saya Cikgu Yati bt Othman yang lebih pakar dan memang bisnes dlm pembuatan kek ni, tq Pn Yati kerna sudi berkongsi dengan saya)
* Kalau icing nak keras sikit tambah shortening lebih sikit khasnya waktu nak membentuk bunga ros, jadi bunga yg di bentuk tak lembik)
*
Cara membuat icing:
Putar krim well/butter, dan shortening sampai naik kembang dan gebu, kemudian masukkan air gula yang dah disejukkan atau pun kalau tak guna gula yang dimasak masukkan gula icing dan susu segar.Last esen vanila. Asing2kan icing dan
letakkan pewarna yang digemari.
Masukkan dalam piping beg yang sudah dimasukkan nozel. Saya terlupa nak ambil gambar piping beg dan nozel kat rumah ni.
Yang kedua pula:
ii) Menggunakan fresh cream yang ada dijual di kedai2 kek atau pasaraya.
Contoh yang saya beli...(Non-Dairy Whipping Cream- Cream Putar Bukan
Susu). Pelbagai jenama ada di pasaraya. Rega ada yang mahal dan ada yang murah.. Ni dah manis, bila diputar tak perlulah letak gula lagi.
1. Masukkan tepung kek campuran, telur dan susu dan pukul/mix hingga sebati.
dan kembang berkrim. Saya pernah buat tak naik2 rupanya telur dah lama, dah masuk orang kata.. tukar telur lain pulak!
2. Masukkan esen vanila dan last minyak jagung..
3. Tuanglah campuran adunan tu ke dalam acuan bersaiz 9 inci yang telah digris.
4. Bakar dalam oven lebih kurang 30 -35 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Jangan lupa bila dah masak.. jangan sampai hangit terlangkupkan kek atas rak kek selama 5 minit bagi menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.
HIASAN KEK
Kalau nak menghias kita boleh menggunakan icing dengan 2 cara:
(Biasa untuk 1 kg kek - lebih kurang diameter 9 inci
Bahan2nya:
i) 250 gm butter atau biasanya cream well (ada di jual di kedai2 kek)
150gm shortening (lemak sayuran)
250 gm icing sugar (diayak dahulu)
2 sudu besar susu segar (susu kotak)
1 camca teh esen vanila
Pewarna ikut suka
* (Saya tak guna gula icing dan susu segar, tetapi saya guna gula pasir dalam setengah cawan dan ditambah air sedikit, kalau ditambah air dalam cawan bergula tu, paras air lebih sikit daripada paras gula anggaran 1 cm dan diperahkan sedikit air limau nipis, kemudian dipanaskan di atas api, bila gula dah larut matikan api- resepi ni juga saya perolehi dari seorang kawan saya Cikgu Yati bt Othman yang lebih pakar dan memang bisnes dlm pembuatan kek ni, tq Pn Yati kerna sudi berkongsi dengan saya)
* Kalau icing nak keras sikit tambah shortening lebih sikit khasnya waktu nak membentuk bunga ros, jadi bunga yg di bentuk tak lembik)
*
Cara membuat icing:
Putar krim well/butter, dan shortening sampai naik kembang dan gebu, kemudian masukkan air gula yang dah disejukkan atau pun kalau tak guna gula yang dimasak masukkan gula icing dan susu segar.Last esen vanila. Asing2kan icing dan
letakkan pewarna yang digemari.
Masukkan dalam piping beg yang sudah dimasukkan nozel. Saya terlupa nak ambil gambar piping beg dan nozel kat rumah ni.
Yang kedua pula:
ii) Menggunakan fresh cream yang ada dijual di kedai2 kek atau pasaraya.
Contoh yang saya beli...(Non-Dairy Whipping Cream- Cream Putar Bukan
Susu). Pelbagai jenama ada di pasaraya. Rega ada yang mahal dan ada yang murah.. Ni dah manis, bila diputar tak perlulah letak gula lagi.
Tuangkan dalam mangkuk pemutar lebih kurang 4 cawan krim dan putar sampai kembang. Kalau nak letak banyak boleh juga... Nanti bila diputar ia akan naik dan kembang putih gebu gitu..
Perhatikanlah langkah demi langkah apa yang saya buat yang paling simple ni... Saya guna kek perasa vanila, kek coklat lupa nak ambik gambarnya pasal anak2 dok sebok ngacau nak tolong, dah tak menyabo nak makan..
Kotak fresh krim ni saya dah gunting habis tutpnya sebab nak ahabiskan stok
Putar2 jangan tak putar.. Buatlah sampai kembang, sehingga kalau ditelangkupkan mangkuk, takkan jatih ke bawah aising yang diputar tu
Lepas tu belah kek kepada dua atau tiga bahagian kek tu, ikut sukalah. Nak memudahkan kita, sebelum dibelah, tandakan sikit pada mana2 tepi kek dengan membelah sedikit pada hujung tepi kek, guna pisau kek supaya bila nak letak balik kek tadi ia tak lari dari tempat asalnya... dia tau nak parking manalah..
Kita bolehlah sapukan krim aising kita di atas kek tu..
lapis kedua, krim aising tu saya campur kan dengan bluebarry atau blackberry. Lapisan yang bawah nak campur blueberry pun boleh ikut kita yang nak membuatnya.. lepas tu..
Dah tu tutplah semula dengan lapisan yang diasingkan tadi dan letak come2. Tutuplah semua dengan aising.
Mula dari atas dan tepinya sekali. Pisau yg selalu digunakan utk mbuat kek digunakan untuk mengemaskan kek aising ni
Kek bolelah kita decorate ikut cita rasa kita. Jalur2 tu saya guna pisau kek je. Guna nozel untuk decorate corak2 seterusnya.
Saya letakkan coklat urai kat tepi2nya. Kadang2 kalau banyak tabur penuh kat tepi kek tu macam yang selalu kita nampak kat kedai2 kek..
sya letak buah2an. Kebetulan kita orang baru balik dari pasaraya , macam2 buah2an ada.. Ceri saya beli di kedai kek.Anak2 suka bab menghias ni. Ikut suka ko oranglah.. Yang pasti anak2 saya contoh Nurhana Hazni tahun 5 dah pandai buat kek sendiri sebab selalu tengok saya buat.. Tabiklah jeni.. lepas ni boleh buat kedai kek bila besar nanti..
Sykur Alhamdulillah, pic langkah2 nak buat kek span coklat ngan kek vanila sama je, kalau kek coklat tambah je ngan coklat. Nak mudah beli tepung coklat campuran lagi mudah..
Cukup dulu, sya stopkan nak sambung buat assimen ni...Assalamualaikum..
No comments:
Post a Comment