Chee Ceong Fun yang tersedia untuk di makan
Bahan-bahannya ialah:
Bahan A (Chee Cheong fun):
3 cawan tepung beras
3/4 cawan tepung jagung
6 cawan air
sedikit minyak untuk menggris
(Ni macam nk buat laksam )
*Rupanyaa bahan yang dah jadi mcm lempeng gulung tu dipanggil chee cheong fun..
*Rupanyaa bahan yang dah jadi mcm lempeng gulung tu dipanggil chee cheong fun..
Bahan B (Sos):
2 cawan air
1/2 cawan gula merah (kalau nak kurangkan manis kurangkan sukatan)
1 kiub ikan bilis
2 susu makan lada kering dikisar halus (kalau nak kurangkan pedas, kurangkan sikit)
5 sudu makan kicap manis
belacan
sedikit garam
2 sudu tepung jagung/kanji dan bancuh dengan 1/2 cawan air
Bahan C:
1. Fish Ball yang telah dicelur dan dibelah 2
2. tauhu yang digoreng dan dipotong2.
3. kacang yang sudah ditumbuk //dikisar (Sangan dahulu-goreng tanpa minyak barulah ditumbuk)
4. bijan (disangan hingga sedikit kekuningan)
5. kangkung yang dicelur (nak tambah sayur lain terpulanglah ye... mcm daun bwang ke.. kacang pnjang ke..) tapi selalunya sya guna kangkung je)
Cara membuat bahan A:
1. Satukan semua bahan, kacau dan tapis. Biarkan sekejap anggaran 20 - 30 minit.
2. Panaskan pengukus. Sapukan/leserkan loyang dengan sedikit minyak. Nak cantik guna loyang yang multi purpose. Ambil lebih kurang satu senduk sayur atau lebih kurang 80 -100ml adunan dan tuangkan ke dalam loyang. Kukus selama 3 - 5 minit.
Bagaimana menggulung chee ceong fun
Gambar di atas ni sya ambil dr blog resipicitarasawan.blogspot.com. Terima kasih sbb berkongsi dngan blog anda. Di gambar kat atas tu ni diletakkan inti, tetapi resepi yang saya buat ni kosong je... just gulung je..Banyak kali sya buat sndiri, tapi tlupa nak tangkap gambar..Lepas diangkat dari pengukus, keluarkan lapisan dari loyang dengan menggulungnya mcm juga klau nak buat laksam. Teruskan mengukus untuk adunan yang masih ditinggalkan tadi.
Cara membuat bahan B pula:
Didihkan semua bahan B kecuali tepung jagung.
Last bila dah mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Tutupkan api bila sos sudah nampak pekat. (Tepung jagung adalah untuk memekatkan sos tersebut.)
Cara menghidang:
Potong-potongkan chee cheong fun dan masukkan dalam bekas/pinggan, kemudian letakkan kangkung, tauhu, fish ball, Kemudian tuangkan sos . Di atasnya taburkan bijan dan kacang tumbuk..Siaplah untuk dihidangkan.. Mesti cuba.. sedap!! Selamat mencuba..
Cara membuat bahan B pula:
Didihkan semua bahan B kecuali tepung jagung.
Last bila dah mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Tutupkan api bila sos sudah nampak pekat. (Tepung jagung adalah untuk memekatkan sos tersebut.)
Cara menghidang:
Potong-potongkan chee cheong fun dan masukkan dalam bekas/pinggan, kemudian letakkan kangkung, tauhu, fish ball, Kemudian tuangkan sos . Di atasnya taburkan bijan dan kacang tumbuk..Siaplah untuk dihidangkan.. Mesti cuba.. sedap!! Selamat mencuba..
terima kasih kongsi resepi
ReplyDeletesama2.. trima kasih sudi melawat blog saya
Delete