Pages

Tuesday, November 13, 2012

MENJELAJAH TAMAN DI BAWAH AIR

Menyambung semula penerokaan Bumi Allah..

      Sekarang saya berada di bandaraya Melaka, bercuti bersama2 suami dan anak-anak  Kami ke sini bersama2 beberapa keluarga dari sekolah saya yang kebetulan juga bercadang untuk ke sini, jadi kami terus berpakat untuk menginap di homestay yang sama dan hari yang sama.  Bertambah meriahlah suasana hari keluarga kami ni..  

    Sesekali besantai dengan anak2 memang best,  syukurnya suami pulak tu rajin melayan kerenah anak2,... bila saya jengah bawah dari tingkat 7 ni nampak dia org main bola tampar dalam air.. apa2 jelah asalkan mereka gembira dan bahagia.  Sementara saya duduk kat bilik je menemankan si kenit tu tidur,  kesempatan saya  untuk mengisi blog saya ni, sambil membaca sikit bahan dan juga info yang diharap memberi pengetahuan berguna kepada sesiapa yang sudi membaca khasnya kepada diri saya sendiri.  Petang ni saya tak join dengan rakan2 kat kolam tu, sewaktu makan tengah hari kami pun dah sama2 berbicara panjang.. sambung je nanti bila nk keluar makan malam..

  
                                                      
   Pemandangan kolam mandi dari tingakt 7, Golden Beach Resort.  Nilah kolam tempat  suami dan anak2 saya mandi.. Pagi ni sejuk lagi belum ada pengunjungnya


MARI MENJELAJAH  TAMAN  DI BAWAH AIR


KEINDAHAN  SEMULAJADI




TERUMBU  KARANG


TERUMBU KARANG  (CORAL REEFS)

**di antara tempat yang tercantik di dunia

**karang terbentuk berbagai bentuk dan warna
**koloni karang yang besar akan membentuk batu karang
**terumbu karang menyediakan tempat berlindung, membiak, membesar dan makanan
**pelbagai hidupan daripada pelbagai bentuk dan saiz hidup di dalam dan sekeliling batu karang
**kesemua komponen ini akan membentuk satu terumbu karang

APA ITU TERUMBU KARANG

(What Is A Coral Reef)

*satu ekosistem yang mengandungirigde atau hummock” di perairan laut yang cetek yang terbentuk oleh kerangka koloni “calcareous” organisma coelenterate tertentu.

*satu kompleks yang terbentuk daripada pelbagai rupabentuk batu karang hidup dan algae, walaupun ada rupabentuk yang lain yang bersekutu dengannya.


JENIS TERUMBU KARANG (Type of Coral Reefs)


*Karang Pinggiran/birih (Fringing Reef)   - selari atau berhampiran dengan pantai / pulau 
*Karang Pemisah/sawar (Barrier Reef)   - selari tetapi jauh dari pantai / pulau 
*Karang Atoll/Cincin (Atoll Reef)    - berbentuk cincin yang menggelilingi lagun       berasal  gunung berapi


      PINGGIRAN                                               PEMISAH                                       ATOLL




CONTOH  TERUMBU  KARANG:




TERUMBU KARANG (Coral Reefs)


*terumbu karang telah wujud 450 juta tahun dan ekosistem yang tertua di dunia
*terumbu karang berfungsi sebagai pemecah ombak semula jadi
*bertindak sebagai penahan fenomena peningkatan paras laut
*meliputi perairan dunia seluas kira-kira 600,000 km2 dan di Asia Tenggara terdapat 30%
*penyumbang segala kebaikan kepada manusia; sumber makanan, sumber ekonomi dan sosial
*taklimat ini bertujuan untuk menunjukkan kepentingan terumbu karang dan pentingnya penggekalan sejati
*“they may be out of sight beneath the waves, but they should never be out of mind”


APA ITU KARANG?(What are corals?)

*terbentuk daripada rangkaian kerangka haiwan kecil yang dinamakan polip (polyp)*polip-polip akan menjadi koloni dan membentuk pelbagai formasi batu karang seperti berbentuk tanduk, otak, cendawan dan sebagainya *saiz satu polip adalah kecil; sebesar atau lebih kecil daripada sebiji kacang *polip menggunakan tantakel untuk menangkap makanan dan memasukkan ke dalam mulut *polip mempunyai sel penyengat (stinger) untuk melemahkan atau membunuk mangsanya *polip akan mengeluarkan kalsium karbonat (Ca2CO3) dan membentuk kerangka berbentuk cawan yang keras






BENTUK  POLIP








BAGAIMANA KARANG TUMBUH
(How do coral grows)
*satu polip membina satu kerangka berbentuk cawan di sekeliling badan lembutnya*satu polip boleh membahagi ---> membiak dengan membentuk cabang*bila polip yang baru terbentuk, membentuk kerngaka baru*proses ini berterusan/berpanjangan dan membentukkan satu koloni karang*selain daripada spesis berlainan, faktor alam sekitaran akan mempengaruhi formasi, bentuk, saiz dan kadar tumbesaran; ombak, mendapan, cahaya mata hari dan lokasi*purata kadar tumbesaran karang adalah  2 - 4 cm/tahun. Karang berbentuk cabang seperti Acropora sp. atau karang tanduk rusa boleh tumbuh 10 - 20 cm/tahun









Pembiakan Aseksual





BAGAIMANA TERUMBU KARANG BARU TERBENTUK
(How do new reefs form)




-Dari masa kesemasa proses pembiakan terus berlaku dengan dengan penghasilan telur dan sperma

-“anakkarang akan hanyut di laut dan melekat pada substrata dan tumbuh sebagai polip
-polip membesar dan membahagi untuk membentuk koloni
-polip-polip juga boleh tumbuh di atas batu karang yang mati
-pertumbuhan karang sangat perlahan dan mengambil masa beratus tahun untuk membentuk satu terumbu karang
-haiwan-haiwan seperti ikan bayan (parrot fish), landak laut (sea urchin), chiton dan limpet banyak membantu mengurangkan persaingan permukaan untuk polip hidup



DI MANA TERUMBU KARANG DITEMUI
(Where Are Coral Reefs Founds)

*terumbu karang hanya tumbuh di laut teropika; panas (26 oC - 27oC), cetek (<50 meter="meter" span="span">kemasinan 30 - 35 ppt, jernih (kurang permendapan)

*kebanyakan terumbu karang di dunia terletak di antara garisan 30o utara dan selatan (Jadi dan Sartan - Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn

*sebahagaian besar terumbu karang dunia terletak di bahagian timur benua akibat daripada pengaruh arus laut yang panas

*cahaya mata hari juga merupakan faktor utama menentukan taburan terumbu karang untuk membantu algae yang terdapat di dalam polip untuk membuat makanan



Kawasan  terdapat  batu  karang



APA ITU KARANG LEMBUT?
(What Are Soft Coral?)
*terjadi daripada polip-polip yang membentuk kerangka luar yang lembut (flexible skeleton)
*koloni karang lembut bercabang dan beralun mengikut pergerakan arus dan ianya dinamakan mengikut bentuk dan tatalakunya; “sea plume”, “sea whip”, dansea fan”.
*terdapat dalam berbagai bentuk dan warna menjadikan terumbu karang seperti taman di musim bunga
*cara pemakanan adalah sama seperti karang keras; tantakel memerangkap makanan
*karang keras yang kebanyakannya makan pada waktu malam tetapi karang lembut makan pada waktu siang

KARANG  LEMBUT




SAYA STOP DULU.. NEXT TIME BIL LAPANG SAYA SAMBUNG LAGI//
































2 comments:

  1. Wah syioknya... aku pun baru togethergether dgn geng ulat buku main bowling.

    ReplyDelete
  2. wah, wah mas...... ko senyap2 je jln2 melaka ye... tak singgah rumah aku pun .... mana aci..

    ReplyDelete

Tentang saya

My photo
Segamat, Johor, Malaysia
Alhamdulillah... bersyukur dengan pelbagai kurniaan Ilahi.. tak terkira.. tak terjangaku untuk ku hitung semuanya. Terima kasih untuk mereka yang selalu membahagiakan dan menceriakan hidupku. Terima Kasih Ya Allah untuk segala2nya..